Titel: Läkare i praktiken : att hantera yrkesrollens många dimensioner

Författare: Olof Edhag

Klicka för mer info
(klicka ovan för pris + ev rabatter

Bokinformation

Titel: Läkare i praktiken : att hantera yrkesrollens många dimensioner
Författare:Olof Edhag
ISBN:9789127108523
Höjd på bok:216 mm
Bredd på bok:143 mm
Bokens tjocklek:15 mm
Vikt på bok:398 g
Utgivare:Natur & Kultur
Utgivningsdatum:20051111
Bokens kategorier: - Medicin
- Läkare-patientrelationer


Se Pris/Lagersaldo
(klicka ovan för pris + ev rabatter


BOKEN HANDLAR OM

Bra läkare har inte bara hög medicinsk kompetens. Under årens lopp tillägnar de sig också kunskap av informell och intuitiv karaktär. Två erfarna medicinare ger i denna bok praktiska råd om hur läkarstuderande och kolleger i början av sin bana kan hantera ett brett fält av frågor som hör till yrkesrollen.

Författarna inleder med kapitel som ur olika vinklar beskriver läkarens arbete och rutiner. De omfattar t.ex. gränssättning, professionellt beteende, dokumentation och administration samt ronden. Läkare i praktiken innehåller många konkreta fallbeskrivningar i avsikt att stimulera till reflektion kring den egna verksamheten.

Kvinnliga läkares arbetssituation och villkor tas upp i två kapitel skrivna av andra än Olof Edhag och Mårten Rosenqvist. Anna Nergårdh har bidragit med Genusperspektiv på läkarrollen och Karin Manhem med Läkare och kvinna.

När patienten inte följer läkarens ordinationer, relationer till anhöriga och förmedling av svåra besked är några av ämnena som därefter behandlas. På ett kortfattat och översiktligt sätt presenteras den gällande hälso- och sjukvårdslagstiftningen. Patientens rättigheter beskrivs i ett eget kapitel. Under en läkares yrkesliv finns alltid en risk att bli anmäld till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Författarna ger råd om hur man kan förebygga anmälningar och om en sådan trots allt görs, hur läkaren kan hantera situationen.

Att som läkare behandla sig själv, anhöriga eller kolleger kan ge upphov till flera fallgropar och författarna visar hur dessa avvärjs. Den känsliga frågan om läkares relationer till läkemedelsindustrin belyses också. Boken avslutas med lästips: såväl skönlitterära verk som skildrar sjukvården i olika skepnader som en förteckning med svenska läkarmemoarer och -biografier. Målgrupperna är framför allt läkarstuderande i grundutbilding och allmäntjänstgöring och yngre läkare i specialistutbildning. Läkare i praktiken är uppmuntrande och stödjande i tonen, anser AT-läkaren Sara Bucher. Förhoppningsvis kan även medicinare med många år i sjukvården bakom sig finna att boken bidrar till att ge perspektiv på arbetet.Se Pris/Lagersaldo
(klicka ovan för pris + ev rabatterSenaste profiluppdateringarna

KLICKA HÄR FÖR ATT VISA
ALLA UPPDATERINGAR

Nyligen publicerat

PROVA EN LJUDBOK GRATIS
(ingen bindningstid)

Författare - Förnamn

A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Å
Ä
Ö