Titel: Domarrollen : rättsregler, yrkeskultur och ideal

Författare: Olof Ställvik

Klicka för mer info
(klicka ovan för pris + ev rabatter

Bokinformation

Titel: Domarrollen : rättsregler, yrkeskultur och ideal
Författare:Olof Ställvik
ISBN:9789150620795
Utgivare:Uppsala universitet
Utgivningsdatum:20090522
Bokens kategorier: - Juridik


Se Pris/Lagersaldo
(klicka ovan för pris + ev rabatter


BOKEN HANDLAR OM

Domarkåren är en viktig och inflytelserik profession. Svensk rättsvetenskaplig forskning har dock inte intresserat sig för systematiska studier av denna yrkesgrupp i någon större utsträckning, vilket kan förklaras med rättskulturella omständigheter i Sverige.

Domarrollen – rättsregler, yrkeskultur och idealär en rättsvetenskaplig studie av domarens professionella situation i Sverige, med utgångspunkten i domarens konstitutionellt garanterade oberoende. En genomgående tanke är att judiciell självständighet inte kan garanteras enbart genom konstitutionella och andra rättsliga regler. Rättskulturella faktorer och professionella ideal är minst lika viktiga.

Undersökningen omfattar konstitutionella och andra rättsregler, analys av domarkårens professionella autonomi, en historisk översikt och en serie djupintervjuer med svenska domare på olika nivåer och i olika skeden av karriären.

En slutsats är att domarkårens professionella ideal är präglade av klassiska ämbetsmannadygder, men att senare tiders fokusering på administrativ styrning och resultatmätning riskerar att underminera förutsättningarna för en dömande verksamhet som uppfyller rättsstatens krav.

Studien ingår i det mångvetenskapliga projektet Demokrati och deprofessionalisering, finansierat av Vetenskapsrådet.Se Pris/Lagersaldo
(klicka ovan för pris + ev rabatterSenaste profiluppdateringarna

KLICKA HÄR FÖR ATT VISA
ALLA UPPDATERINGAR

Nyligen publicerat

PROVA EN LJUDBOK GRATIS
(ingen bindningstid)

Författare - Förnamn

A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Å
Ä
Ö