Titel: Bruten brygga - Gunnar Myrdal och Sveriges ekonomiska efterkrigspolitik 194

Författare: Örjan Appelqvist

Ingår i serien: Sverige under kalla kriget

Klicka för mer info
(klicka ovan för pris + ev rabatter

Bokinformation

Titel: Bruten brygga - Gunnar Myrdal och Sveriges ekonomiska efterkrigspolitik 194
Författare:Örjan Appelqvist
ISBN:9789189449022
Bokserie: Sverige under kalla kriget
Höjd på bok:240 mm
Bredd på bok:165 mm
Bokens tjocklek:32 mm
Vikt på bok:1020 g
Utgivare:Santérus Förlag
Utgivningsdatum:20000427
Bokens kategorier: - Historia och arkeologi


Se Pris/Lagersaldo
(klicka ovan för pris + ev rabatter


BOKEN HANDLAR OM

De första åren efter andra världskrigets slut var en period av intensiva politiska strider i Sverige. Eftervärldens uppfattning av dessa strider bygger i hög grad på Leif Lewins välkända avhandling Planhushållningsdebatten och memoarskildringar (Tage Erlander, Bertil Ohlin).

I denna bok belyses dessa strider från en ny infallsvinkel. Det politiska projekt som Gunnar Myrdal utvecklade som ordförande för den statliga Kommissionen för ekonomisk efterkrigsplanering ställs i centrum. De inre motsättningarna inom socialdemokratin, mellan Myrdal och Wigforss, belyses särskilt.

I studier av den konkreta ekonomiska politik som bedrevs under övergångsåren mellan krigsslutet och valutakrisen 1947 skärskådas i vilken utsträckning Myrdals politiska intentioner förverkligades och vilka effekter detta hade. Vilka var skördetidens drömmar och vad blev det av dem?

Boken innebär i flera avseenden en omvärdering av etablerade uppfattningar, såväl när det gällde motiven bakom den politik Gunnar Myrdal förespråkade som i fråga om vilken ekonomisk politik som i praktiken bedrevs under dessa år.

Förutom Ernst Wigforss och Gunnar Myrdal framträder här Dag Hammarskjöld som en viktig gestalt i utformningen av den officiella svenska politiken.

Författaren belyser Sveriges ambitioner att spela en överbryggande, gentemot stormaktspåtryckningar självständig roll i återuppbyggnaden av Europa men också dess begränsade möjligheter att göra detta i takt med att det kalla krigets motsättningar alltmer kom i förgrunden.Se Pris/Lagersaldo
(klicka ovan för pris + ev rabatterSenaste profiluppdateringarna

KLICKA HÄR FÖR ATT VISA
ALLA UPPDATERINGAR

Nyligen publicerat

PROVA EN LJUDBOK GRATIS
(ingen bindningstid)

Författare - Förnamn

A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Å
Ä
Ö