Stefan Einhorn är i grunden läkare med onkologi som specialitet och är parallellt med sitt författarskap verksam kliniskt på Radiumhemmet vid Karolinska institutet i Stockholm. Einhorn har också ett uttalat intresse för mänskligt beteende och hur vi behandlar varandra, Engagemanget i dessa frågor ledde till att han var en av grundarna till ett forskningscentrum för det som kallas social hållbarhet.
I samarbete med en kollega gav Stefan Einhorn ut sin första bok 1991. Det var populärvetenskaplig bok om solens skadeverkan på huden och titeln var just ”Hud i sol”. Året efter gav han ut sin andra bok, som också den riktade sig till allmänheten men med vetenskaplig grund. Denna bok fick namnet ”En liten bok om cancer”. Efter millennieskiftet har Einhorns böcker fokuserat på mänskliga relationer, religion och filosofi och störst framgångar fick han med boken ”Konsten att vara snäll” som utkom 2005 med förlåtelse som huvudtema. För denna bok fick han priset Bokhandelns val.
Från debuten i början på 1990-talet med ett fåtal populärvetenskapliga skrifter så har Einhorns produktion idag kommit att omfatta ett femtontal titlar. Utgivningen efter 2000 behandlar uteslutande djupare frågor om det som ibland kallas för ”det mellanmänskliga”. 2016 kom boken ”Pappan” ut och Einhorn hävdar själv att det är en skönlitterär hybrid där den egna uppväxten blandas ihop med dikten. Boken är en analys av relationen mellan far och son, och fick ett nyfiket mottagande då den släpptes. Detta inte minst eftersom författarens pappa också han var en mycket känd läkare: Jerzy Einhorn.